Kleureffect

Bij “kleur in het interieur” denkt iedereen aan kleur op de muur. De juiste kleuren kiezen voor de muren van de woning, het appartement of het kantoor, het is een behoorlijke uitdaging! Professioneel kleuradvies kan een oplossing zijn, maar is niet altijd noodzakelijk. Met onderstaande 7 slimme stappen is de keuze voor de juiste kleur op de muur makkelijker.

Stap 1. Wat is de oppervlakte van de muren? Hoeveel van de wanden blijft zichtbaar? 

Voor muren waar grote kasten tegenaan geplaatst gaan worden, is de keuze minder ingrijpend. Voor wanden die erg zichtbaar blijven, is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken.

Stap 2. Hoe donker is de vloer?

Bij een donkere ondergrond worden lichtere kleuren op de wanden gekozen, de lichtste kleur bovenaan. Dit geldt voor de hoofdkleur op de wanden, niet voor eventuele accentkleuren.

Stap 3. Hoe groot is de ruimte?

Wil je een vertrek groter laten lijken? Gebruik dan koele tinten, want die geven door het terugwijkend effect een groter gevoel.

Kalkverf Argilla

Stap 4. Hoeveel licht is er?

Lichte tinten zullen het licht beter weerkaatsen. Gebruik op muren waar ramen in zitten een lichte kleur. Op die manier lijken de ramen groter, hierdoor wordt het licht goed gereflecteerd.

Stap 5. Wat ga je in deze ruimte doen?

De eetkamer, waar mensen ontvangen worden en men geniet, is zeer geschikt voor het gebruik van warme tinten. Wordt de ruimte gebruikt voor ontspanning of moet men zich concentreren voor bijvoorbeeld werk, kies dan liever koele tinten.

Stap 6. Welke andere opvallende elementen zijn in de ruimte aanwezig?

Denk aan decoratie, gordijnen, meubilair…… Als er heel opvallende items aanwezig zijn is het belangrijk te kiezen voor sobere kleuren. Is de aankleding van de ruimte minder opvallend, gebruik dan een accentkleur die meer pit geeft en goed als achtergrond voor decoratie kan dienen.

Kalkverf Verde

Stap 7. Kies je kleur of kleuren

Gebruik verf- of behangstalen die verkrijgbaar zijn bij de specialist. Zet eventueel proefstukken op de muren om het effect te bekijken. Bij twijfel tussen kleuren kunnen ze op een rij gezet worden om de overbodige vervolgens te elimineren.

Met dank aan Ilse Van Eetvelde

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s